Híer moet je het randje aan je koffiefilter eigenlijk voor gebruiken! Wij hadden geen idee!

Waar is dat ribbelrandje toch voor?

Velen onder ons vertrouwen elke ochtend op een lekker bakkie Senseo, Dolce Gusto of Nespresso. Heerlijk, maar voor anderen gaat er juist niets boven die goede, oude filterkoffie. Lekker zelf bepalen hoe sterk je je koffie maakt en het huis geurt heerlijk als je het apparaat aanzet. Wij vroegen ons alleen toch af waar dat gekke ribbelige randje aan het koffiefilter precies voor is en hebben het antwoord! 

Koffiedik opvangen
Om filterkoffie te zetten heb je een koffiefilter nodig om het koffiedik te scheiden van de koffie. Dit filter is uitgevonden door de uit Dresden afkomstige huisvrouw Melitta Bentz, die hier op 8 juli 1908 patent voor verkreeg. Zij kwam op het idee omdat zij zich ergerde aan koffiedik in de kopjes. Hierop bedacht ze een papieren filter, gemaakt van een vloeipapier uit een schoolschrift van haar zoon, dat zij in een metalen schaaltje legde waarin zij gaatjes had geprikt. Datzelfde jaar nog startte zij een onderneming en het koffiefilter zoals wij dat kennen was geboren!

Proppen
Nu proppen de meeste mensen het filter gewoon in het koffiezetapparaat en hierdoor lijkt het soms alsof het filter te groot is, maar niets is minder waar; we doen het gewoon allemaal verkeerd! Ooit bedacht waarom er een randje op het koffiefilter zit? Met dat geribbelde randje kun je het koffiefilter netjes vouwen zodat-ie wel past in je apparaat. Jouw koffiefilter past voortaan altijd perfect in je koffiezetapparaat! Deed jij dit ook altijd verkeerd?

Bron: Libelle, Wikipedia | Beeld ter illustratie